A SZÁRNYASKERÉK TITKA

A szárnyaskerék vagy szárnyas Napkorong ókori szimbóluma egy számos kultúrában elterjedt és máig használatos ezoterikus jelkép, amit sokan sokféleképp értelmeztek már, kevéske tudásuk szerint. Ebben a rövid összefoglalóban ennek ezoterikus jelentését szeretném bemutatni, csatlakozva azon cikksorozathoz, ami a különféle ősi szimbólumok titkainak feltárásával foglalkozik.

Szárnyaskerék 1.Szárnyaskerék 2.

A szárnyas Napkorongot használták a perzsa Ahura Mazda (Bölcs Úr), az élet és világosság (fény) istenének ábrázolására, azaz uralkodói jelképként, valamint az egyiptomi Ízisz anyaistennő szobrain és rajzain. Mindkét esetben az Isten három fontos tulajdonságát próbálták a művészek kifejezni: a szerinó időhurkának kerék szerkezetét (ciklikus körív), azt, hogy transzcendens madárként repül a Levegőben (téridőben), valamint, hogy székhelye a Napban található (Napisten: lokális helytartó).

Szárnyaskerék 3.Szárnyaskerék 4.

Negyedik tulajdonságaként megemlíthetjük még, hogy Ízisz fején két tehénszarv között látható a Napkorong, amik az időhurokban keringő tachion oldalirányú látványát, régi nevén az időkiflit jelképezik. A témával kapcsolatban lásd a: Bétaterek az alfatérben (2009) című írást az Eseményhorizonton.

Szárnyaskerék 5.Szárnyaskerék 6.

A szárnyaskerék formailag szervesen kapcsolódik a Főnix madárhoz (tűzmadár), valamint a keresztény művészetben elterjedt szárnyas angyalfejekhez, de még a caduceus (hírnökbot) fején is megtalálható. Ezekről korábban szintén szó esett már külön írásokban, lásd: A főnix titka (2007), Az angyali hierarchia (2008) és A pásztorbot titka (2009).

Szárnyaskerék 7.Szárnyaskerék 8.Szárnyaskerék 9.Szárnyaskerék 10.Szárnyaskerék 11.

Manapság főként a Magyar Állam Vasutak szárnyas vasúti kerék szimbólumaként ismerjük, de kevésbé felismerhető formában egy francia rajzfilm figura: Asterix fején is megjelenik. Asterix neve magyarul azt jelenti: ász-tér-x, azaz isteni térforrás. Ezért van a gall harcos sapkáján két fehér szárny. A rajzfilmben ő testesíti meg a kicsi és büszke harcost, népe védelmezőjét, aki az élet vizének (druida varázsfőzetnek) köszönhetően rendkívüli erővel bír és gyakorlatilag legyőzhetetlen.

Szárnyaskerék 12.Szárnyaskerék 13.Szárnyaskerék 14.Szárnyaskerék 15.

Készült: 2009.08.14. - 09.22.

Következő írás

Vissza a tartalomhoz